PENTUTOIVEITA SUMULLE

Sumu on astutettu 12.2.2020. Uros on Nutukas Haltinhurtta, kotoisasti Briha. Seuraavaksi jännitetään, näkyykö neljän viikon kuluttua ultrassa lapinkoiranalkuja. Seuraa uutisia.

Briha on lähes 12- vuotias, terve, parkinvärinen uros. Yhdistelmä on toteutettu Kennelliiton poikkeusluvalla. Brihan kuvia löytyy Lappalaiskoiragalleriasta. (Googlaa lappalaiskoiragalleria.org > valitse kennel Nutukas, koiran nimi Haltinhurtta).

Sumu asuu lapsiperheessä kaverinaan 10-vuotias, leikattu lapinkoirauros. Viihtyy ihmisten seurassa, mutta on välillä hyvinkin huomaamaton. Sylissä ei viihdy, rapsuteltavana hetken kyllä. Sumu on äänekäs koira: murisee, urisee, kiljahtelee ja haukkuu. Kiltti koira, joka ottaa kaikki vieraat ilolla vastaan. Vieraiden koirien kanssa tulee toimeen vaihtelevasti. Metsälenkeillä juoksee vapaana ja tulee luokse kutsuttaessa. Pentuna Sumu oli riiviö, koetteli kärsivällisyyttä ja tuhosi paikkojakin. Kasvettuaan (ja koulutuksen myötä) siitä kehkeytyi kiva, varsin persoonallinen perhekoira. Riistaviettiä ei juurikaan ole, mutta paimennustaipumus on vahva. Lisää tietoja Sumusta saa emännältään Tanjalta, tanja.kaajanen@gmail.com .

Yhdistelmä on tarkoin harkittu. Sekä Sumu että Briha kuuluvat paimensukuisten lapinkoirien kantakoiriin, joiden sukulinjoissa ei ole myöhemmin rotuunotettuja koiria.

Yhdistelmä Kennelliiton jalostustietojärjestelmässä.

Jos kiinnostut (toistaiseksi vasta toiveissa olevasta) pennusta, ota yhteyttä. Kerro itsestäsi/perheestäsi ja koirakokemuksestasi. Kerro, miksi päädyit paimensukuiseen lapinkoiraan ja mitä odotat koiralta. Etsitkö urosta vai narttua ja miksi juuri sitä sukupuolta?

SYNTYNEET PENTUEET

"SÄÄPENTUE", s. 29.7.2018

Isä: Topi (Topi) Lonkat B/B, kyynärät 1/0, polvet 0/0, silmät ok, prcd-PRA:terve, DM:puhdas, pompe:terve

Emä: Sumu (Soutajan Saanan Sumu) Lonkat B/C, kyynärät 0/0, polvet 0/0, silmät ok, prcd-PRA:terve, DM:puhdas, pompe: terve

Kuusi pentua: Nartut: Soutajan Syysviima (Hely), Soutajan Syyshalla (Halla), Soutajan Syysusva (Luumu)

Urokset: Soutajan Paukkupakkanen (Kuura), Soutajan Lumipyry (Pyry), Soutajan Talvituisku (Urho)

Pentue on polveutumisen perusteella terve prcd-PRA:n, pompen ja DM:n suhteen.


"HELLEKESÄN PENTUE" s.10.7.2018

Isä: Liehku (Adamuksen Liehku) Lonkat B/A, kyynärät 0/0, polvet 0/0, silmät ok, prcd-PRA: terve, DM:terve, pompe: terve

Emä: Piko (Soutajan Iin Ilonpilke) Lonkat C/C, kyynärät 0/0, polvet 0/0, silmät ok (iris-iris todettu), prcd-PRA: terve, DM:terve, pompe: kantaja

Seitsemän pentua: Nartut: Soutajan Hellehetki, Soutajan Poutapäivä, Soutajan Aurinkoinen

Urokset: Soutajan Sadekuuro, Soutajan Ukonilma, Soutajan Kuumotus

Kuumotus on sokea tai heikkonäköinen, mutta jäi eloon ja rekisteröitiin EJ-rekisteriin. Yksi poika , "Patu", kuoli tapaturmaisesti ennen luovutusta ja rekisteröintiä.

Pentue syntyi ja kasvoi Näökkään kennelissä.

Pentue on polveutumisen perusteella terve prcd-PRA:n ja DM:n suhteen. Pompen statusta ei tiedetä, koska emä on kantaja. Selviää geenitestillä erikseen.


"LAPINMATKAPENTUE" s. 22.11.2015

Isä: Kuru (Reppulin Elwe): lonkat B/A, kyynärät 0/0, polvet 0/0, silmät ok, prcd-PRA: terve, pompe: kantaja, DM: terve
Emä: Tuikku (Liekkas Biegga): lonkat A/A, kyynärät 0/0, silmät ok, prcd-PRA:terve, pompe:terve.


Seitsemän pentua. Nartut: Soutajan Iin Ilonpilke (Piko), Soutajan Saanan Sumu (Sumu), Soutajan Taivahan Tuike (Elve), Soutajan Kolarin Kukka (Halla)
Urokset: Soutajan Pellon Puhuri (Nemo), Soutajan Muonion Myräkkä (Seita), Soutajan Tornion Tuiverrus (Roni)

Terveydestä:

Pentue polveutumisen perusteella terve: prcd-PRA, DM

Pompen-testatut: Saanan Sumu terve, Iin Ilonpilke kantaja.

Pentueen isän, Kurun, myöhemmässä pentueessa (s.5.12.2015) Reppulin kennelissä syntyi kaksi OI-sairasta pentua. OI-sairaus ilmenee pian syntymän jälkeen ja pennut täytyy lopettaa ennen luovutusikää. Tuikun pennut ovat terveitä, mutta saattavat kantaa virhegeeniä, joka täytyy jalostussuunnitelmissa ottaa huomioon. Otatin kaikista pennuista verinäytteen ennen luovutusta Helsingin yliopistossa tehtävää tutkimusta varten.


"VESILINTUPENTUE" 25.6.2013.

Isä: Viksu (Shacal Ukkometso)
Emä: Sanni (Puurattaren Saraht)
Viisi pentua. Narttu: Soutajan Silkkiuikku (Lyyti) Urokset: Soutajan Suokukko (Samu), Soutajan Merimetso (Nooa), Soutajan Mustakurkkumurri (Vinski), Soutajan Pikkutiira (Oka). Pentue jää Sannin ainoaksi.

Pentueen terveydestä:

Soutajan Merimetso: Lonkat A/A, polvet 0/0, kyynärät 0/1

Soutajan Mustakurkkumurri: Lonkat C/D, polvet 0/0, kyynärät 0/0, silmät terveet

Yhdellä uroksista mutkahäntä. Narttu kuvattu alle vuoden vanhana lonkkavaivojen vuoksi. Tähän asti (6 vuotta) koira on pärjäillyt hyvin. Virallisia kuvia ei ole otettu.